tt=est

Tandblekning

DENTestetica erbjuder snabb tandblekning med Polus ® accelerator från det amerikanska företaget BEYOND ®. Det är en extremt effektiv, snabb och säker metod för blekning alla tänderna. BEYOND® Polus ® är den mest kraftfulla av detta slag på marknaden. På grund av LightBrigdeTM teknik och filtrerade linser som hjälper till att producera kyla, blått ljus samt tillämpningen av väteperoxid blekningsgel säkerställer proceduren en beundransvärt strålande effekt. Tveka inte att lära sig mer om BEYOND Polus, ett innovativt tekniskt system som finns på DENTestetica.

 

En vitare effekt med BEYOND Polus accelerator

 

Tandblekning gör tanduppsättningen mer estetisk och tar bort missfärgning på kronor och tänder. Numera är förfarandet helt säker och orsakar ingen skada på tänderna. 

 

År efter år konsumerar vi livsmedel som innehåller starka pigment såsom kaffe,te och cigarretter, vilket gör tänderna växer mörkare i färgen. Regelbunden tandborstning kan ta bort viss yttre missfärgning från emaljen men när några fläckar trängt djupt in i strukturen av tanden så är det svårt eller omöjligt att bli av med dem på vanligt sätt. Med BEYOND Polus blir tänderna blekta i ett enda svep: ytan penslas med en speciell blekningsgel som sedan aktiveras av ljuset i acceleratorn. Det aktiva medlet i blekningsgel är väteperoxid samtidigt som andra ingredienser inkluderas för att förbättra resultaten av förfarandet och för att minska känsligheten. I närvaro av ljus som avges av BEYOND Polus acceleratorn kan blekningsgel tränga in snabbare genom emaljen. Detta påskyndar blekningsprocessen eftersom det ökar nedbrytningshastigheten av molekylerna. Därför är den oxiderande reaktionen inom strukturen för tanden extremt snabb och pigmenteringen avlägsnas. Som ettresultat av detta får patienten vita och glänsande tänder. Hela proceduren tar cirka 45 minuter och varierar beroende på tillståndet av tänderna.

 

Vilka är indikationerna och kontraindikationer för tandblekning?

Indikationer för tandblekning:

 • Estetiska skäl
 • Borttagning av missfärgning som har funnits i tänderna över tiden eller som kommit med åldern. I olika utsträckning kan tänderna bli flera nyanser ljusare även om den är missfärgad efter en kur av antibiotika eller fläckiga på grund av dental fluoros
 • Borttagning av missfärgning orsakad av medfödda, metaboliska, systemisk eller farmakologisk faktorer, skador, dental fluoros, tetracyklin behandling, hemolytisk sjukdom hos nyfödda, hepatit eller porfyri

Kontraindikationer för tandblekning:

 • Mekanisk skada eller karies
 • Ett stort antal fyllningar i framtänderna eller kronor, bryggor eller fasader
 • Dålig tandhygien och samtidig gingivit (tandköttsinflammation)
 • Allergi eller överkänslighet mot oxidanter, glycerol eller polyakrylhartser
 • Graviditet och amning
 • Ålder under 16 år

Vad är innovativt med BEYOND Polus systemet?

Den metod som erbjuds av DENTestetica med BEYOND Polus acceleratorn är helt säkert eftersom det utförs av en tandläkare eller tandhygienist som övervakas av en läkare. När blekningsmedlet upptas av tänderna så absorberar de inte ytterligare pigment och resultatet kan vara i genomsnitt 2-3 år beroende på patientens livsstil.

 

 

 

 

Den nya BEYOND Polus acceleratorn är baserad på LightBrigdeTM teknik som utvecklades av forskare som arbetar för Beyond Dental & Health. Den levererar ljus från två källor: en mycket stark, 150 watt halogenlampa och lysdioder. Ljuset är helt ofarligt eftersom det filtreras genom 150.000 optiska fibrer och har ett särskilt system för objektiv. På grund av den ledande tekniken är de två våglängderna från de två olika källorna fri från UV och skadliga infraröda utsläpp: med andra ord kylan d.v.s. det blåa ljuset är säkert för patienten. Slutresultatet är en kombination av ljus från två kraftfulla källor vars våglängder spänner över hela det blåa ljusets spektrum (480-520 nanometer), vilket är optimalt för tandblekning vilket möjliggör det utomordentliga resultatet.

 

 

Högfrekvent blått ljus som utsänds av BEYOND Polus accelerator aktiverar blekningsgel som innehåller väteperoxid och andra viktiga ingredienser. Väteperoxiden oxiderar och tar bort missfärgning som finns närvarande i strukturen av tanden. Reaktionen som sker under förfarandet är ofarlig och skiljer sig inte från liknande behandlingar som har administrerats av kosmetiska tandläkare i många år. Det är bara den avancerade formel av gelén och ljuset som emitteras av BEYOND Polus accelerator som gör det möjligt att minska varaktigheten av reaktionen till bara 24-45 minuter.

Behandlingssteg vid blekning hos DENTestetica

Dessa är de behandlingsstegen vid snabb tandblekning med BEYOND Polus acceleratorn hos DENTestetica:

 • För att uppskatta hur många nyanser vitare dina tänder är efter ingreppet så föregås behandlingen av en bedömning av den nuvarande färgnyansen (ett digitalt foto tas och färgnyansen registreras automatiskt med VITA Easyshade enheten).
 • Därefter ombeds patienten bära skyddsglasögon och för att förhindra torkning appliceras läppbalsam. En ställning placeras i patientens mun och en tandfördämning över munnen.
 • Tandköttet är skyddat med harts som härdas med en dental härdningslampa.
 • Läkaren tar fram en BEYOND ® applikator från dess skyddande folie. Denna innehåller blekningsgel.
 • Gelén appliceras på de preparerade tänderna.
 • När tänderna är täckta med blekningsgel placeras Polus acceleratornframför patientens mun. Med lampan påslagen börjar bleknings processen.
 • Detta steg upprepas i tre cykler och sedan avlägsnas ställningen från munnen. Patienten kontrollerar den nya färgen på tänderna för att utvärdera resultaten av förfarandet.

Tandblekning med BEYOND Polus systemet presenteras i vår animering:

 

 

Vad är skillnaden mellan BEYOND Polus systemet och andra metoder för tandblekning?

Tandblekning har blivit en extremt konkurrensutsatt marknad. Patienter kan välja mellan BEYOND Polus systemet och andra populära metoder såsom:
Särskilda skenor som man får från tandläkaren eller som man kan göra själv där man applicerar gel. Det finns även olika preparat att köpa på apotek. Ett annat alternativ är belysning med LED-lampa eller skum som man applicerar på tänderna.

Skenor som monteras av tandläkare där man applicerar gel ger goda och långvariga resultat men kräver långvarig användning. Den låga koncentrationen av blekmassa gör att det tar lång tid att penetrera emaljen och måste förbli i kontakt med tänderna i flera timmar under ett par dagar i följd. Tyvärr kan denna blekningsgel trots sin låga koncentration tillsammans med den utdragna processen ge en överkänslighet som kan pågå i några dagar. Vidare kan blekmedel som inte noga sköls bort orsaka en akut irritation i tandköttet. En patient som vill använda gel-laddade skenor bör inte uppvisa någon karies eftersom blekningsgel inte får tillämpas på håligheter som inte temporärt kan skyddas. The Beyond Polus systemet tillåter oss att använda flytande harts som skydd för att täcka sprickor samt exponerade tandhalsar eller andra skador på emaljen så att de kan behandlas senare i en efterblekningsprocess.

 

Färdiga termoplastiska skenor som man värmer och sen biter ihop för att forma som återfinns på apotek och butiker ger ibland ett tillfredsställande resultat men de bör inte användas utan tidigare samråd med en tandläkare.Till skillnad från skräddarsydda skenor som utarbetats av en tandläkare läkare kanske de inte passar runt tänderna bra och blekningsgel kan möjligen läcka in i munnen. Svälja gelén kan leda till att patienten får irritation i munvävnaden eller magont. 

Take-home produkter som kan köpas i affärer och apotek är kanske lämpade för underhåll av färg men kan inte konkurrera med en professionell blekning behandling på en tandklinik. Dessutom kan inte alla kliniker garanterara resultatet. Därför uppmanas patienterna att endast köpa varumärkesskyddade kosmetiska tandvårdsprodukter som har ett utfärdat CE-certifikat och kan säljas inom EU.

 

Tyvärr använder många tandläkare LED-lampor vid blekning av tänder. Billigare LED enheter ger sämre resultat och behandlingen måste upprepas flera gånger för att nå samma resultat som BEYOND Polus systemet. BEYONDTM säljer däremot LED-lampor till patienter som använder dem hemma för underhåll av blekta tänder.

Vad påverkar resultatet vid tandblekning?

Endast naturliga tänder kan blekas. Fyllningar kronor, skalfasader, broar och andra protettetiska restaureringar kommer inte att bleka. När den nya färgen stabiliseras (5-7 dagar efter ingreppet), kan tandläkaren på patientens begäran korriger gamla fyllningar och andra restaureringar så att deras färg matchar de blekta tänderna. Eftersom strukturen av en tand inte alltid är homogen kan vissa patienter märka att färgen efter blekning inte är enhetlig på alla tänder och att vita fläckar kan vara synliga. Dessa orsakas av uttorkning och försvinner några timmar senare. Under tiden rekommenderas patienten att dricka mycket mineralvatten.

 

Resultaten av blekningen är avhängig:

 

 1. mineralsammansättningen av emaljen (blekning blir svårare när emaljen är starkt mineraliserad)
 2. viskositeten och sammansättningen av patientens saliv (mer viskösa saliv står för mer tandsten)
 3. patientens diet (mat och dryck som orsakar färgning, t.ex. kaffe, te, rött vin, sojasås)
 4. tobaksrökning
 5. munhygien

Orsakar blekning med BEYOND Polus systemet obehag?

BEYOND TM acceleratorn och gel har medicinsk CE, FDA och ISO-certifikat och tillhör de säkraste dentala produkterna på marknaden. Ingreppet görs antingen av en tand läkare eller tandhygienist som övervakas av en läkare, aldrig av en tandsköterska eller en kosmetiker. När tänderna är blekt med BEYOND Polus acceleratorn (och alla andra acceleratorer) eller omedelbart efteråt, kan de bli övergående känsliga för termisk och kemisk stimulering, vilket är en helt normal reaktion hos friska, icke-devitaliserade tänder. Skulle obehaget fortsätta kan fluorpreparat användas för att lindra känsligheten. Dessutom kan slemhinnan i mun och svalg bli känslig eller irriterad. Vid fullbordande av uförfarandet kan små mjölkaktiga vita fläckar (0.5-1 mm i diameter) ibland vara synliga på tandköttet runt halsarna på tänderna. De tenderar att kvarstå under några timmar men försvinner vanligtvis vid första tandborstningen.

Hur kan man göra blekningen mer bestående?

Omedelbart efter blekningen och sedan under minst två dagar bör man:

 • inta en "vit kost", som består av icke-färgning livsmedel och avstå från kaffe, te, rött vin, borsjtj, sojasås, mörka juicer och drycker
 • helt sluta röka
 • följa läkarens instruktioner om hygien och användandet av olika preparat

Behandlingsresultat håller betydligt längre när god munhygien bibehålls och när tandhygienska åtgärder genomförs med kontinuitet. Likaså måste konsumtionen av livsmedel och drycker innehållande färgämne starkt begränsas samt tobaksrökning. Underhållet kan utföras i hemmet med exempelsvis skenor av typen Opalescence TresWhite Supreme ®.

Mer i detta avsnitt:

Home page | return to: Vårt erbjudande

Testimonials

Na naszej stronie stosujemy pliki cookies, które umożliwiają prawidłowe działanie portalu oraz dostosowanie treści do potrzeb użytkownika. W każdej chwili można zmienić ustawienia dotyczące cookies tak, aby nie były one zapisywane. Korzystanie ze strony bez zastosowania takich zmian, oznacza, że cookies zostaną zapisane. Dowiedz się więcej.

Zamknij powiadomienie